У Луцькому вищому професійному училищі, в рамках тижня з охорони праці, відбувся День цивільного захисту.

By:

Метою такого заходу є перевірка здатності учнів грамотно і чітко діяти для захисту свого життя і здоров’я в надзвичайних ситуаціях. Але війна в Україні змістила акценти і в цій роботі. Сьогодні, наприклад, необхідно бути обізнаним про загрози й ризики, пов’язані з мінами та вибухонебезпечними предметами. Треба також вміти надавати першу медичну допомогу пораненому в умовах військових дій.

Ці знання й не тільки мали змогу отримати учні нашого училища під час проведення Дня цивільного захисту.
З презентації від Луцького районного управління ГУ ДСНС України у Волинській області наші учні дізналися про основні причини виникнення пожежі та алгоритм дій при такій надзвичайній ситуації.
«Найперше, що треба зробити, – це зателефонувати за номером 101 та викликати рятувальників. При цьому слід сказати, що горить, де, адресу, поверх, місце виникнення пожежі. Звісно, на початковій стадії можна локалізувати пожежу власними силами наявними засобами пожежогасіння, але лише за умови, що ти впевнений, що впораєшся з цим», – звучали поради від провідного інспектора відділу організації профілактичної роботи Івана Головатчука. Він також пояснив, як виявити витік газу і як при цьому діяти.
Будь-яка надзвичайна ситуація, а, тим більше, військового характеру призводить до зниження рівня захищеності цивільного населення та збільшення числа загроз їхньому життю та здоров’ю. Одна з таких загроз – це мінна небезпека. Старший інспектор з особливих доручень відділення вибухотехнічної служби Головного управління Національної поліції у Волинській області Віктор Масюк продемонстрував міни та інші вибухонебезпечні предмети, насамперед, ті, які можуть бути на Волині. Розповів, чим небезпечний для людини кожен з них у разі необережного поводження, а також наголосив на правилах безпеки при виявленні вибухівки.
Представники кафедри фізичної терапії та ерготерапії Волинського національного університету імені Лесі Українки провели тренінг з надання першої домедичної допомоги з елементами тактичної медицини. Зокрема, ознайомили з п’ятьма етапами оцінки безпеки свідомості і дихання потерпілого. Використовуючи манекен, показали, як проводиться серцево легенева реанімація, а саме – компресія грудної клітки, вентиляція легень із застосуванням мішка Амбу. Разом з інструкторами здобувачі освіти нашого училища вчилися зупиняти кровотечу за допомогою турнікетів.
У період підготовки до Дня цивільного захисту учні окремих груп, разом зі своїми керівниками, відвідали виставку пожежно-рятувальної служби. Також у фойє училища було оновлено куточок цивільного захисту та доповнено його новими інформаційними матеріалами.
Дощова погода, на жаль, завадила практичному відпрацюванню дій у надзвичайних ситуаціях на стадіоні, як це відбувалося в ЛВПУ з року в рік. Але впевнені, що й отримані теоретичні знання підвищать обізнаність наших учнів з питань цивільного захисту та безпеки життєдіяльності. Як каже народна мудрість: обізнаний – значить озброєний.

Comments are closed.